Tuesday, December 24, 2013

ဝက္မုန္ညင္းေစာ (အခ်ိဳ)

တစ္ခါတရံ ေစ်းေတြမွာလည့္ပတ္ရင္း..မုန္ညွင ္းစိမ္းအဖူးအညႊန္.ပါတာေတြကိုခ်ေ ရာင္းတတ္ၾကတာၾကံဳဖူးၾကပါလိမ့္မယ္...။

ဒါဆိုရင္..၀က္သားနဲ.ေရာၿပီးအခ်ိ ဳခ်က္ေလးခ်က္စားၾကည့္ဖို.စိတ္ကူ းေလး..ရပါေစ....ၾကံသကာအညိဳေရာင္ ရရင္ေတာ့ၿဖင့္ပိုေကာင္းေပါ့....မရလည္းသ ၾကားညိဳကိုအသုံးၿပဳလို.ရပါတယ္...။ အဓိကကေတာ့မုန္ညွင္းကိုဦးစားေပး ခ်က္ရတာပါ..၀က္သားကေတာ့..တြဲဖက္ ေကာင္းေပါ့။

၀က္သားမုန္ညွင္းအခ်ိဳေစာ *****************

အဖူး၊ အညႊန္.ပါေသာမုန္ညွင္းစိမ္း......၃ စည္း သုံးထပ္သား.................................၃၀က်ပ္သား ၾကက္သြန္နီ................................. ၃လုံး( ပါးပါးလွီးထားရန္) ခရမ္းခ်ဥ္သီး................................၂လုံး (...........။..........) ၾကက္သြန္ၿဖဴ................................၁၀တက္( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားရန္) ခ်င္း............................................ခပ္ၾကီးၾကီး ၁တက္ ၾကံသကာ....................................လိုအပ္ရုံ မန္က်ည္းသီးမွည့္..........................အနည္းငယ္ (ေရေႏြးစိမ္ထားေပးရန္) နံနံပင္.........................................အနည္းငယ္ ( ပါးပါးလွီးထားရန္) ငရုတ္သီးစိမ္း................................အနည္းငယ္ ( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားရန္)

ပထမဆုံး၀က္သားသုံးထပ္သားေတြကို ၁လက္မခြဲေလာက္အတုံးမ်ားတုံးၿပီး ဆား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴေရာေ ထာင္းအနည္းငယ္ ၊ ပာင္းခတ္မွဳန္. ၊ ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္( ၾကာညွိဳ.) တို.နဲ.ေရာႏွယ္ၿ ပီး(၁၀) မိနစ္ခန္.ႏွပ္ထားပါ။

ထိုစဥ္အတြင္းမုန္ညွင္းမ်ားကိုလည္း လက္တစ္ဆစ္အရြယ္ၿဖတ္ေတာက္ၿပီးေရေ ဆးသန္.စင္ထားပါ...။

ႏွပ္ထားေသာ၀က္သားမ်ားကိုအုိုးတစ ္လုံးမွာၾကက္သြန္နီ၃ပုံ၂ ပုံ ေရာထည့္ၿပီးဆီအန ည္းငယ္ႏွင့္မိနစ္(၃၀) ခန္.လုံးခ်က္လိုက္ပါ..။

အၿခားအိုးတစ္လုံးအတြင္းမွာမုန္ညွင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နႏြင္းမွဳန္.အနည ္းငယ္ ၊ ဆား ၊ ၾကံသကာတို.ႏွင့္ေရာၿပီး မုန္ညွင္းမ်ားအိက်သြားသည္အထိ ၁၅ မိနစ္ခန္.ေလာက္အဖုံးပိတ္ၿပီးခ်က္ပါ...။

မုန္ညွင့္မ်ားအိက်သြားလွ်င္လုံး ခ်က္ထားေသာ၀က္သားအေရာကိုေပါင္းထည့္ ၿပီး.....ေရအနည္းငယ္ၿဖည့္စြက္ကာ မီးေအးေအးႏွင့္ ( တစ္ပြက္ဆူ ) မိနစ္(၂၀) ခန္.ခ်က္ပါ။

ထို.ေနာက္မန္က်ည္းမွည့္ရည္ကို သင့္တင့္ရုံသာထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္(၁၅) မိနစ္ခန္.ဆက္ခ်က္ပါက ၀က္သားေရာမုန္ညွ င္းေတြပါဆတူႏွဴးအိလာတာကိုေတြ.ရပါမယ္..။ (မီးေအးဖို.လိုအပ္သလို အဖုံးပိတ္ထားဖို .လည္းအေရးၾကီးပါတယ္)

မန္က်ည္းသီးသုံးရတာက..အရသာအတြက္ မပာုတ္ပဲ ပာင္းႏွဴးအိေစရန္ၿဖစ္ပါတယ္..သူ. ပုံမွန္အရသာကခ်ိဳတဲ့ဘက္ကိုဦးစာ းေပးပါတယ္..။

ပာင္းပြဲက်က္ၿပီဆိုရင္ေတာ့..ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းနဲ.နံနံပင္ေတြၿဖဴးၿ ပီးတည္ခင္းသုံးေဆာင္ရုံပါပဲ....။ အလြန္စားေကာင္းတဲ့ပာင္း တစ္ခြက္လို.ပဲညႊန္းလိုက္ပါရေစ..။

credit to***
ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

No comments:

Post a Comment