Friday, December 27, 2013

ဝက္နံရိုးေပါင္း ေကြ.သယို

ထိုင္းႏိူင္ငံရဲ.ၿမိဳ.ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ.. ေကြ.သယိုေရာင္းတဲ့..လွည္းဆိုင္ ေလးေတြကိုေတြ.ရပါတယ္..။ဆိုင္တိုင္းမွာအဓိကအသုံး ၿပဳတဲ့ေခါက္ဆြဲ(၄) မ်ိဳးရိွပါတယ္..ၾကက္ဥဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအေသး၊ ဆန္ၾကာဇံ၊ ဆန္ၿပားအၾကီးနဲ. ရွမ္းေခါက္ဆြဲ(ေရစိမ္အေသး) လိုေခါက္ဆြဲမ်ိဴးပါ။

လုခ်င္းလို.ေခၚတဲ့အသင့္သုံးအသား လုံးရယ္..အသားတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးရယ္ကိုအဓိကထားၿပီးၿပ င္ဆင္ေရာင္းခ်ပါတယ္..။ဦးစားေပးေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေ တြမွာေတာ့.. အတြင္းကလီစာအၿပင္..အၿခားစားခ်င္စဖြယ္ပုံစံၿပင္ဆ င္ၿပီးေရာင္းခ်ၿပီးအၿခား သာမန္ဆိုင္ေတြထက္ေစ်းလည္းအနည္းင ယ္ပိုေလ့ရိွတတ္ပါတယ္...။

ေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကိုအရြက္နဲ.ၿပဳတ္ၿပီးအသားလုံး၊ အသားထည့္ၿပင္ဆင္ကာ.ပာင္းရည္ေလာင ္းထည့္ေပးရုံပါပဲ...စားပြဲေတြေပၚမွာ ငါးငံၿပာရည္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္.၊ အခ်ည္ရည္စိမ္ထားေသာငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္ခ်ဥ္အႏွစ္ရည္၊သၾကားစတာေတြကို..မိမိၾကိဳက္ႏ ွစ္သက္သလိုၿပင္ဆင္ စားသုံးၾကရတာပာာ..ထိုင္းႏိူင္ငံရဲ.အၿမန္စားေခါက ္ဆြဲၿပဳတ္ေကြ.သယိုၿဖစ္ပါတယ္...။

ယခုကြ်န္ေတာ္အၿမဲစားသုံးေနတဲ့ဆိုင္ကေတာ့..၀က္နံ ရိုးေပါင္းနဲ.ၿပင္ဆင္ေပးပါတယ္..။ကြ်န္ေတာ့္အတြက ္ေတာ့(၅) ၾကိမ္ေလာက္စားမိရင္..သူ.ခ်က္နည္း မွာဘာေတြနဲ.ၿပင္ဆင္ထားတယ္ဆိုတာခန္.မွန္းသိရပါၿပ ီ(တစ္ခါတေလ.... စားလို.ေကာင္းတယ္လို.ခ်ီးမြမ္းခန္းဖြင့္ရင္း သူ.နည္းေလးေတြကိုစနည္းနာ ထားရတာလည္းပါတာေပါ့...။)

အထက္ကေဖာ္ၿပခ်က္ေလးေတြကေတာ့...ဗ ပာုသုတေပါ့..။ၿမန္မာႏိူင္ငံမွာ ၀မ္းဘဲကထုတ္ထားတဲ့ဆန္ေခါက္ဆြဲတံ ဆိပ္အေသးမ်ိဳးကိုအသုံးၿပဳႏိူင္ပါတယ္

ကြ်န္ေတာ္တို.စမ္းသပ္ၾကည့္ၾကရေအာင္ပါ။

၀က္နံရိုးေပါင္းေကြ.သယို ****************

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား(၅)ေယာက္စာ *******************

ဆန္ေခါက္ဆြဲအေသး.................(၁) ထုပ္

အသားမ်ားေသာ၀က္နံရုိး............(၅၀) က်ပ္သား ခ်င္း.......................................၁ တက္(ညွက္ညွက္ေေထာင္း) တရုတ္ပာင္းခ်က္အရက္...............၃ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း) သၾကား....................................၁ဇြန ္း(............။.......) ပဲငံၿပာရည္အၾကည္......................၄ဇြန္း(......... .။........) ပာင္းခတ္မွဳန္.............................အနည္းငယ္ ငါးမ်ိဳးစပ္မဆလာ........................၁ ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)

၀က္နံရိုးမ်ားကိုမိမိလိုအပ္ေသာပုံစံတုံးၿပီး..ခ ်င္းေထာင္းအရည္ညွစ္ခ်ကာပါ ၀င္ပစၥည္းအားလုံးေရာနယ္ပါ။

ထို.ေနာက္ေရခဲေသတၱာမွာအခ်ိန္(၃) နာရီခန္.နွပ္ထား ပါ။အခ်ိန္ၿပည့္ၿပီဆိုရင္ ေတာ့..အဖုံးလုံတဲ့အိုးတစ္လုံးမွာထည့္ကာအေလးခ်ိန ္ရိွတဲ့ပစၥည္းတစ္ခုခုဖိၿပီး ေနာက္အိုးၾကီးတစ္လုံးမွာေရထည့္ကာ..အဖုံးလုံေအာင ္ဖုံးၿပီးေပါင္းပါ(သို.) pressure အိုးကိုအသုံးၿပဳကာႏွဴးအိသည္အထိေ ပါင္းပါ။

ၿပဳတ္ရည္အတြက္ ***********

ၾကက္ရိုး(သို.) ၀က္ရိုး.................အနည္းငယ္ မုန္လာဥၿဖဴ.............................၂လုံး ေဂၚဖီထုပ္................................၁ စိတ္ တရုတ္နံနံ................................၃ ပင္

ၾကက္ရိုး(သို.)၀က္ရိုးကိုေရေဆးၿပီးအိုးတစ္လုံးမွာ မုန္လာဥၿဖဴ၊ေဂၚဖီထုပ္၊တရုတ္နံနံတို.ထည့္ကာ..အပူ ေပးပါ။

ထြက္လာေသာအၿမွဳပ္ႏွင့္အညစ္အေၾကး တို.ကိုခပ္ထုတ္ေပးပါ။ (ပာင္းရည္ၾကည္လင္ေစရန္ၿဖစ္သည္)

ပဲငံၿပာရည္အၾကည္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.( ၾကက္သားမွုန္.) ငရုတ္ေကာင္းတို.နွင့္အ ရသာသြင္းပါ။

ေခါက္ဆြဲႏွင့္အတူထည့္ၿပဳတ္မည့္ပဲပင္ေပါက္၊ ကန္စြန္းရြက္(သို.) မုန္ညွင္းၿဖဴ တို.ကိုသန္.စင္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ၿဖဴ( ၁၀) တက္ခန္.ေထာင္းၿပ ီးကိုမႊမႊေလးေၾကာ္ ၊ဆီစစ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ.တရုတ္နံနံတို.ကိုေရာၿပီးပါးပါး လွီးထားပါ။

ေခါက္ဆြဲၿပင္ၿပီဆိုရင္..ၿပဳတ္ဇကာေအာက္ဆုံးမွာပဲ ပင္ေပါက္၊ ကန္စြန္းရြက္(သို.)မုန္ညွင္းၿဖဴ ရြက္ကိုထားၿပီးေခါက္ဆြဲထည့္ကာေရေႏြးဆူဆူမွာ၁ ပြဲစာခ်င္းစီၿပဳတ္ပါ။

ပန္းကန္ထဲသို.ထည့္ကာ ေပါင္းထားေသာ၀က္နံရိုး၁ ေယာက္စာထည့္ၿပီး၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴေၾကာ္၊ တရုတ္နံနံနဲ.ၾကက ္သြန္ၿမိတ္ေလးၿဖဴးကာပာင္းရည္ပူပူ ေလာင္းခ်ၿပီး...တြဲဖက္အရသာမ်ားၿဖည့္စြက္ကာသုံးေ ဆာင္ပါ။

ဆိုင္မွာေတာ့..၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊ ၀က္စလုေၾကာ္ေလးေ တြေပါင္းထည့္ကာစား သုံးၾကပါတယ္...။

ဆီမပါ၊အနွစ္မပါတဲ့..အရည္ၾကည္ေခါက္ဆြဲ တစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္...။

No comments:

Post a Comment