Tuesday, December 24, 2013

၀က္သားေကာက္ညွင္းထုပ္

၀က္သားေကာက္ညွင္းထုပ္ ***************** (၂၄) ထုပ္စာ *********

ေကာက္ညွင္းဆန္ေကာင္းေကာင္း...........၃ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္) ပဲပင္ေပါက္လုပ္ေသာပဲ(အခြံမပါ).............၃/၄ခြက္(..........။................) ဆား................................................၂ဇြန္း(လက ္ဖက္ရည္ဇြန္း) ဆီ..................................................၂ ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း) ၀က္သား..........................................၂၅ က်ပ္သား(လက္မ၀က္အတုံးငယ္မ်ားတုံးရန္) ရွီတာကီမွိဳ.........................................၁၂ခု သစ္အယ္ေစ့......................................၁၂ ခု( ၂ ပိုင္းၿခမ္း ) ပဲငံၿပာရည္.........................................၂ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း) ငါးမ်ိဳးစပ္တရုတ္မဆလာ........................၁ ဇြန္း(.........။.......) တရုတ္ပာင္းခ်က္အရက္.........................၁ ဇြန္း(.........။.......) ငရုတ္ေကာင္း......................................၂ ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) သၾကား..............................................၂ ဇြန္း(.........။............) ႏွမ္းဆီ...............................................၁ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း) ပန္းဂ်ဳံဆီ(သို.) မုန္ညွင္းဆီ......................၁ ဇြန္း (........။........) ၀ါးရြက္...............................................၇၂ ရြက္ ၾကိဳး ( ေကာက္ညွင္းထုပ္ခ်ည္ရန္)..............၂၄ ပိုင္း ဆားဘဲဥ.............................................၁၂လုံး

ၿပဳလုပ္နည္းက..မခက္ခဲေပမယ့္..အမ ်ိဳးအမည္အနည္းငယ္မ်ားတဲ့အတြက္ ၀ါသနာရွင္မ်ားေသခ်ာဖတ္ရွဴေစလိုပါတယ္....။

ပထမဆုံးေကာက္ညွင္းႏွင့္ပဲကိုသီးသန္.စီ ေရေဆးသန္.စင္ၿပီး..ေကာက္ညွင္း၊ပ ဲအထက္ေရလက္၂ ဆစ္ေလာက္ထည့္ၿပီး၁ ညအိပ္ေရစိမ္ထားေပးရပါမယ္။

၀ါးရြက္ေတြကိုလည္းသန္.စင္ေရေႏြး နဲ.ၿပဳတ္ၿပီး..ေရေအးေလာင္းကာ အသုံးမၿပဳခင္အထိေရစိမ္ထားေပးပါ။ (၀ါးရြက္မရပါက အညာမွာဆိုေပရြက္(သို.) ေတာင္ေပၚေဒသေတြမွာတံၿမက္ စည္းပင္အရြက္တို.ကိုအသုံးၿပဳႏိူင္ပါတယ္ )

မၿပဳလုပ္ခင္..(၁၅) မိနစ္ေလာက္ေစာၿပီးေရစစ္ထားကာ..ေ ကာက္ညွင္း၊ပဲတို.ကိုရစစ္သြားရင္ ေတာ့ဆား(၁) ဇြန္း၊ ဆီ(၁) ဇြန္းစီနဲ.သီးသန ္.ေမႊေပးထားရပါမယ္..။

၀က္သားကိုလက္မ၀က္ေလာက္ေလးေတြတုံ းၿပီး...ပန္းဂ်ဳံဆီ၊ ပဲငံၿပာရည္(၁) သၾကား(၁) ငရုတ္ေကာင္း(၁)ဇြန္း တရုတ္ပာင္းခ်က္အရက္၊ ငါးမ်ိဳးစပ္တရုတ ္မဆလာတို.နဲ.အရသာနယ္ၿပီးႏွပ္ထား ေပးရပါမယ္...။

ရွီတာကီမွိဳကိုလည္း..ရိုးတံထုတ္(၂) ပိုင္းပိုင္းကာ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ပဲငံၿပာရည္(၁) သၾကား(၁) ငရုတ္ေကာင္း(၁)ဇြန္းတို.ႏွင့္အရ သာသြင္းထားရပါမယ္..။

ဆားဘဲဥကိုလည္းၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြာထုတ္ကာ(၂) ၿခမ္းခြဲထားေပးပါ။

ေကာက္ညွင္းထုပ္ၿပဳလုပ္ေတာ့မယ္ဆိုတာနဲ. ၀ါးရြက္ေတြကို ေရသုတ္ၿပီး ၃ရြက္ထပ္ကာကန္ေတာ့ပုံထိုးၿပီး..ပထမဆုံးဆီ၊ ဆားနဲ.နယ္ထားတဲ့.ေကာက္ ညွင္းဇြန္းတစ္၀က္( ထမင္းစားဇြန္း) ကိုညီညာစြာၿဖန္.ခင္းၿပီး..၀က္သားဇြန္း ၀က္၊ မွိဳ ဇြန္း၀က္တို.ကို အလႊာခ်င္းစီၿဖည္ ထည့္ေပးၿပီးဆားဘဲဥ ၁ ၿခမ္းတင္ ထားေပးပါ။

ေနာက္ဆုံးမွ..ဆား၊ ဆီနယ္ထားတဲ့ပဲဇြန္း၀က္နွင့္ ေကာက္ညွင္းဇြန္း၀က္တို. ကိုအုပ္ၿပီးေရစြတ္ထားတဲ့ဇြန္းၿပ ားေလးနဲ.ေသသပ္ေအာင္ၿပဳၿပင္ၿပီး..၀ါးရြက္ ကိုေခါက္ထည့္ကာ သုံးေၿမွာင့္ခြ်န္( ၾတိဂံ) ပုံရေအာင္ၿဖည္းညွင္းစြာထုပ္ပိုးၿပီး မိမိအသုံးၿပဳမယ့္ၾကိဳးနဲ.တင္းက် ပ္ေနေအာင္စည္းေႏွာင္ေပးပါ။

ၿပဳတ္မယ့္အိုးထဲေသခ်ာစီထည့္ကာ.. ေရၿမွဳပ္ရုံထည့္ၿပီးဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေပါင္းကာ...တစ္ပြက္ဆူပုံစံမွာ ( မီးေအးေအးမွာ)၁နာရီခြဲမွ ၂နာရီၾကာသည့္တို င္ေအာင္ၿပဳတ္ပးရပါမယ္..။

ေနာက္ဆုံးေရစစ္ထားၿပီး..သၾကား(သို.) ငရုတ္ေဆာ့စ္ရည္တို.ၿဖင့္တြဲဖက္ စားသုံးႏိူင္ပါတယ္..။

credit to ***
ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

No comments:

Post a Comment